Każdy pszczelarz posiadający przynajmniej kilka uli w pasiece natrafi w pewnym momencie na tak zwane odymianie pszczół. Warto się zastanowić, odymianie pszczół kiedy powinno być wykonywane, gdyż wiele słyszy się o niepoprawnym wykonywaniu odymiania pszczół.
Odymianie pszczół – po co to jest?
Na początek warto wyjaśnić jaki jest główny cel stosowania odymiania. Odymianie pszczół stosuje się celem zwalczania i ochrony pszczół przed warrozą. Są to pasożyty, które zalęgają się w pszczołach i ostatecznie doprowadzając do śmierci poszczególnych pszczół, a nawet całej pasieki. Warto zapobiegać i wzmacniać ochronę i odporność pszczół w pasiece. Dlatego tak ważne jest, aby stosować odpowiednie leki i środki, a także w odpowiednich momentach stosować poprawnie wykonywane odymianie pszczół.
Odymianie pszczół – kiedy i jak je wykonywać?
Aby odymianie pszczół było skuteczne należy wykonywać je dwa razy w okresie zimowym oraz dwa razy w okresie letnim. Należy przy tym pamiętać o odpowiednich odstępach między każdym odymianiem, gdyż zbyt częste odymianie może bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Aby prawidłowo wykonać odymianie należy zapoznać się z instrukcją wybranego specyfiku. Zazwyczaj odymianie polega na podpaleniu dedykowanej tabletki z odpowiednim specyfikiem przeciwko warrozie, a następnie umieszczeniu tlącej i dymiącej się tabletki w ulu oraz dokładne jego zamknięcie. Ma to na celu odymienie wszystkich pszczół wybranego ula. Tak przygotowany ul należy zostawić na czas około dwudziestu minut. Po tym czasie należy sprawdzić stan tabletki. Jeśli tabletka wypaliła się w całości odymianie można uznać za zakończone. Jeśli jednak tabletka wypaliła się tylko częściowo, ale nie całkowicie należy powtórzyć cały proces odymiania ponownie. Należy podpalić tabletkę ponownie i znów dymiącą się umieścić w ulu na kolejne dwadzieścia minut. Tak wykonywane odymianie powinno skutecznie wspomagać walkę z warrozą, a także podnosić odporność pszczół na tego pasożyta.